18 februari 2022

Pijnlijke benen: oorzaken en preventie

Vermoeide pijnlijke benen

Veel mensen hebben last van een vermoeid gevoel in hun benen of pijnlijke benen. Het komt voor van jong tot oud. Wanneer u er vaker last van heeft, kan het de dagelijkse mobiliteit erg beinvloeden. In deze blog vertellen we hoe zere benen kunnen ontstaan en wat u er aan kunt doen om dit te voorkomen of om er mee om te leren gaan. 

Hoe ontstaan pijnlijke of vermoeide benen?

Er zijn heel veel oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u pijnlijk of zwaar gevoel in uw benen krijgt. De meest voorkomende oorzaken noemen we hieronder.

Weinig bloedcirculatie

Een goede bloedcircutaie is van levensbelang. Wanneer u te weinig beweegt, kan dit to gevolg hebben dat er te weinig bloeddoorstroming in uw benen is. Dit kan een pijnlijk of zwaar gevoel in uw benen geven. Op de lange termijn kunnen hierdoor ook pijnlijke aders in benen, ook wel spataderen genoemd, ontstaan. Veel zitten of juist lang staan kan hier de oorzaak van zijn. Voldoende bewegen is dus heel belangrijk om dit tegen te gaan. 

spataderen in benen

Overbelasting van de benen

Wanneer u bijvoorbeeld intensief hebt gesport of bewogen, kan het zijn dat u uw spieren in uw benen hebt overbelast. Dit kan een vermoeid of pijnlijk gevoel geven. Na de nodige rust zal deze pijn vanzelf weer verdwijnen. U kunt uw lichaam helpen door extra magnesium te slikken en veel water te drinken. Dit is goed voor het herstel van uw spieren. 

Overgewicht 

Wanneer u overgewicht heeft moet u ook meer gewicht met u mee verplaatsen dan goed is voor uw gewrichten. Uw gewrichten slijten hierdoor sneller. Pijnlijke benen of knieën kunnen hier het gevolg van zijn. Ook opgezwollen enkels kunnen hiervan een symptoom zijn. Let dus op uw gewicht wanneer u denkt dat dit de oorzaak kan zijn van uw pijnlijke benen. 

Vitaminetekort

Ook een vitaminetekort kan leiden tot pijnlijk benen. We hebben het dan over twee vitamines; magnesium en vitamine D. Beiden voedingsstoffen zijn hard nodig voor een goede werking van uw spieren. Een magnesiumtekort komt eigenlijk zelden voor, maar een vitamine D treedt vooral veel op bij ouderen. U kunt bij uw huisarts een test doen om te kijken of u dit tekort heeft. En mocht dit zo zijn, dan is het heel zinvol om Vitamine D supplementen toe te voegen aan uw dagelijkse voeding. Meer informatie over een gezond voedingspatroon kunt u vinden op de website van goedetengezondleven.

pijnlijke benen

Aderverkalking

Wanneer er een vernauwing in de bloedvaten ontstaat, spreekt men van aderverkalking. Het bloed zal minder goed kunnen circuleren door uw benen en de spieren in de benen krijgen te weinig zuurstof. Daardoor verzuren of verkrampen de spieren. Bij deze aandoening heeft u vooral pijn bij het lopen doorverkramping of verzuring van de spieren. Het wordt ook wel etalagebenen genoemd. De kans op het ontwikkelen van aderverkalking kan worden verhoogd door: 

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • verhoogd cholesterol
  • suikerziekte
  • te weinig lichaamsbeweging
  • overgewicht
  • erfelijkheid
  • leeftijd

Zenuwpijn

Het kan ook zijn dat een zenuw bekneld zit in uw rug. De pijn kan dan uitstralen naar uw benen of zelfs ook uw voeten. Wordt de pijn erger of komt hij steeds terug, dan raden wij u aan om een afspraak te maken met uw huisarts. De huisarts kan kijken wat de oorzaak is van uw zenuwpijn. U kunt ook een aantal dingen zelf doen om de pijn te verlichten:

  • Soms kan het helpen om de plek warm of juist koud te maken om de pijn te verminderen.
  • Probeer afleiding te zoeken en te ontspannen.
  • Probeer door te gaan met de allerdaagse dingen. neem voldoende rust tussen de activiteiten door.
  • Blijf bewegen, ook bij pijn. zo blijft u fit en houd u uw spieren sterk. wordt de pijn erger? stop dan en raadpleeg uw huisarts. 

Diabetes

Diabetes kan uw zenuwen op verschillende plaatsen in het lichaam beschadigen. Dit heet neuropathie. Ongeveer 40% van de mensen die diabetes heeft, krijgt hiermee te maken. U herkent neuropathie aan dat het meestal begint met minder gevoel in uw voeten. U hebt dan het gevoel alsof u op watten loopt. Het kan ook zijn dat u last heeft van een stekende of brandende pijn, tintelingen, kram of krachtverlies. 

Meer informatie over wat u hier aan kunt doen vind u op deze website van Diabetes vereniging Nederland

wandelen senioren

 

Wat te doen bij pijnlijke benen?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de pijn in uw benen. 

Maar over het algemeen gelden de volgende tips:

1. Verbeter uw doorbloeding

Blijf voldoende bewegen. Bloedcirculatie in uw benen is ontzettend belangrijk. Vermijd langdurig zitten of staan. Draag ook geen strak zittende kleding. Leg eventueel uw benen snachts wat hoger. Dit zorgt ook voor een betere doorbloeding in uw benen. 

2. Warme voeten

Draag warme sokken of schoenen en eventueel extra kousen om uw voeten lekker warm te houden. 

3. Neem zo nu en dan een wisselbad.

Houd uw voeten 3 minuten in een warm voetenbad en vervolgens 3 seconde in koud waren. herhaal dit een aantal keer en u zult merken dat de pijn vaak minder wordt. 
 

4. Denk aan uw voedingsstoffen.

Eet gevarieerd, eet voldoende groente en fruit en vul uw voeding eventueel nog aan met extra supplementen.

5. Steunkousen

Het dragen van steunkousen zorgt ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd word en de afvoer van bloed en lymfevocht wordt bevorderd. De klachten kunnen niet weggenomen worden, maar uw klachten kunnen wel verminderen tijdens het dragen van de steunkousen. 

Oefeningen voor vermoeide benen

Oefening 1:

Ga 5 minuten met uw benen omhoog zitten. Dit kan al helpen tegen het vermoeide gevoel in uw benen. 

Oefening 2:

Ga wandelen. zo zorgt u voor een betere doorbloeding in uw benen.

Oefening 3:

Ga luchtfietsen terwijl u op uw rug ligt.

oefening pijnlijke benen

Traplopen met zere benen

Traplopen met vermoeide pijnlijke benen kan gevaarlijk zijn. Doordat u minder kracht in uw benen heeft of sneller een misstap doet. Wilt u veilig in uw woning kunnen blijven wonen, dan raden wij aan om eens na te denken over een traplift. Naast de oefeningen die u veilig kunt doen, is de traplift er om u veilig naar boven en beneden te brengen. 

Meer blogs over gezondheid lezen? We hebben ze voor u op een rijtje gezet.


Terug naar boven