Oorzaken van vallen bij ouderen en effectieve valpreventie hulpmiddelen
Waarom vallen ouderen vaker?
Naarmate we ouder worden, neemt de kans op een val toe. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals botbreuken, verlies van zelfstandigheid en een afname van het zelfvertrouwen. Maar waarom vallen ouderen vaker? De belangrijkste oorzaken zijn:
Fysieke veranderingen – ouderen verliezen spierkracht en balans, terwijl het zicht en gehoor vaak achteruitgaan. Dit kan leiden tot een verminderde coördinatie en stabiliteit, waardoor het risico op vallen toeneemt.
Gezondheidsproblemen en medicatie – aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en reuma, evenals medicatie met bijwerkingen zoals duizeligheid of vermoeidheid, verhogen het risico op vallen.
Omgevingsfactoren – veel huizen zijn niet optimaal ingericht voor ouderen. Denk aan steile trappen, slechte verlichting en losliggende vloerkleden, die struikelgevaar opleveren.
Hoe kunt u vallen voorkomen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om het risico op vallen te verkleinen. Valpreventie begint met bewustwording en het nemen van de juiste maatregelen.
1. Valpreventie in huis
Zorg voor voldoende verlichting in alle ruimtes, bijvoorbeeld met automatische nachtlampjes.
Verwijder obstakels, zoals losliggende vloerkleden en uitstekende snoeren.
Installeer steunbeugels in de badkamer en bij de trap voor extra houvast.
2. Gebruik van valpreventiehulpmiddelen
Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar die u helpen veilig en zelfstandig te blijven bewegen:
- Antislipmatten voor de badkamer en keuken.
Wandelstokken of rollators voor extra stabiliteit.
Trapliften, zodat de trap geen gevaarlijke hindernis meer vormt.
Trapliften: dé oplossing voor veilig trapgebruik
Een van de grootste obstakels in huis is de trap. Een traplift kan ouderen helpen veilig de bovenverdieping te bereiken. Bij Handicare bieden we verschillende soorten trapliften aan:
Het belang van valpreventie
Vallen kan ernstige gevolgen hebben, maar met de juiste maatregelen kunnen veel ongelukken worden voorkomen. Door aanpassingen in huis te doen en hulpmiddelen zoals trapliften te gebruiken, kunnen ouderen langer veilig en zelfstandig blijven wonen. Bij Handicare begrijpen we hoe belangrijk mobiliteit en veiligheid zijn. Daarom bieden we maatwerkoplossingen die passen bij elke woonsituatie.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik mijn huis veiliger maken voor mijn ouder wordende ouders?
Een veilige woning begint bij goede verlichting, het verwijderen van obstakels en het installeren van hulpmiddelen zoals steunbeugels en een traplift.
Wat maakt Handicare uniek in valpreventie?
Handicare is de enige traplift producent met het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH). Onze trapliften voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en bieden innovatieve functies, zoals:
Een speciaal ontworpen rail zodat uw kleding er niet tussen kan raken.
Klemdetectie op de voetenplank en rondom de motor om te voorkomen dat er iets tussen de lift en de trap vast komt te zitten.
Een veiligheidsgordel op iedere stoel zodat u onderweg stevig en veilig zit.
Een draaibare stoel bij aankomst aan de boven- of onderzijde, zodat u altijd veilig kunt op- en afstappen.