02 februari 2017

15 tips voor een goede nachtrust

Iedereen heeft wel periodes waarin we minder goed kunnen slapen. Af en toe slecht slapen kan dan ook geen kwaad. Op langere termijn kan dit wel gevolgen hebben voor uw gezondheid en gelukkig zijn er genoeg tips om zelf op te volgen en die onze nachtrust verbeteren. Wij hebben er 15 voor u op een rij gezet.

15-tips-voor-een-goede-nachtrust.jpg

 

1. Beweeg voldoendebeweeg-voldoende.jpg

Als uw lichaam voldoende heeft gedaan om een dag, nemen uw hormoonspiegels een natuurlijke vorm aan waardoor u ‘s avonds makkelijker in slaap komt. Uw lichaam wil dan graag herstellen en het inslapen zal makkelijker gaan.

2. Slaap op vaste tijden

Uw lichaam houdt van regelmaat, alle hormonen kunnen zich dan volgens een vast patroon gedragen en weten dan ook mentaal waar ze aan toe zijn. Gewoontes zijn heel krachtig en moeilijk te veranderen, omdat uw lichaam eraan gewend raakt. Een goede slaapgewoonte kan ontzettend helpen om uw lichaam te vertellen wanneer het tijd is om te slapen.

3. Drink geen koffie na drie uur ’s middags

U weet waarschijnlijk al dat koffie een stimulerende werking heeft op uw hersenen. Maar ook chocolade, cola, thee en nicotine stimuleren de hersenen. De één is er gevoeliger voor als de ander, maar de meeste oppeppers zorgen voor een wakker gevoel waardoor u met meer in uw hoofd gaat zitten. Dit zorgt voor piekeren en vaak resulteert dit in lang wakker liggen. Drink dus na drie uur geen koffie en gebruik geen van de andere bovengenoemden middelen om zo rustig mogelijk te gaan slapen.

4. Drink ‘goede nacht’ kruidenthee

drink-kruidenthee.jpg

Er zijn veel theesoorten die een goede nachtrust bevorderen. Zo bestaat er kamillethee dat er echt bekend om staat om uw lichaam te ontspannen. Ook kunt u citroen melissethee of valeriaanthee proberen.

 

5. Luister naar rustgevende muziek

Muziek werkt snel in op uw gemoedstoestand. Vermijd activerende en drukke muziek voor het slapengaan. Kies in plaats daarvan voor rustgevende muziek. Er bestaan ook CD’s met ontspanningsoefeningen, deze kunnen u ook goed helpen.

 

6. Zorg voor een goed comfortabel bed

zorg-voor-een-goed-bed.jpg

Als u niet lekker ligt in bed of op uw kussen, kunt u beter op zoek gaan naar een bed dat voor u comfortabel is. U ligt namelijk een derde van uw totale leven op bed, dus waarom niet kiezen voor het beste?

7. Laat geen dieren in bed

Hoeveel u ook van uw huisdier houdt, ze verstoren uw slaap behoorlijk. Dieren in uw bed houden, betekent dat hun beweging uw slaap verstoren. Ook verstoren de haar- en huidschilvers de kwaliteit van uw slaap. Laat uw huisdieren dus beneden!

8. Drink niet te veel vloeistof gedurende de nacht

Uw nachtelijke tripje om 02:00 uur omdat u dorst heeft is niet verstandig. Drink gedurende de dag voldoende, maar verminder uw vochtinname twee uur voor het slapen gaan. Het helpt u om het midden in de nacht wakker worden te verminderen, waardoor u ook weer minder last heeft van het felle licht in de badkamer. Nog niet gesproken over uw blote voeten op de ijskoude tegelvloer.

drink-geen-vloeistoffen-gedurende-de-nacht.jpg

9. Vermijd blauw licht in uw badkamer

Mobiele telefoons, tablets, digitale wekkers, computers en vele andere apparaten veroorzaken kortgolvig blauw licht. Dit bootst zonlicht na wat uw lichaam vertelt dat het tijd is om op te staan. Probeer het gebruik van deze hulpmiddelen te voorkomen binnen een uur voordat u van plan bent om in slaap te vallen.

 

10. Eet geen koolhydraten voor het slapen gaaneet-geen-koolhydraten.jpg

Het eten van pasta of muesli vlak voor het slapengaan zorgt ervoor dat u moeilijk in slaap komt. Dit heeft te maken met het feit dat koolhydraten uw bloedsuikerspiegel verhogen waardoor u een hoop energie krijgt die u niet nodig heeft om rustig te kunnen slapen.

11. Doe ontspanningsoefeningen

doe-ontspanningsoefeningen.jpg

De meeste slaapproblemen komen voort uit stress. Via ontspanningsoefeningen kunt u tot rust komen. Dit zorgt ervoor dat u uw hoofd leegmaakt en u zo rustig in slaap kunt vallen.

 

 

 

 

 

12. Doe geen dutjes overdag

Als u moe bent is het heel verleidelijk om even uw ogen dicht te doen. Een middagslaapje kan heel goed zijn als uw bioritme dat gewend is, maar het te pas en te onpas bijslapen zal u niet ten goede komen. Het is echter wel heel goed om even uit te rusten en uw geest te legen, maar houdt u qua slaap aan een vast ritme zodat u lichaam zich hierop instelt.

 

13. Pak een goed boekpak-een-goed-boek.jpg

Voor de meesten mensen zal het heel herkenbaar zijn: u begint met lezen en na 15 minuten vallen uw ogen bijna dicht. Lezen kost namelijk veel inspanning voor uw ogen en wanneer u hiermee stopt wekt dit een ontspannen gevoel op. Kies geen zwaar boek, maar kies meer voor de lichtere romances die u aanspreken. U kunt ook kiezen voor een boek met allemaal korte verhalen, zodat u elke dag voor het slapengaan een verhaal kunt lezen. Een spannend of meeslepend boek zorgt er vaak voor dat u alleen maar door blijft lezen, dit raden wij dan ook af.

14. Beperk uitslapen

Hoe verleidelijk het ook is om in uw bed te blijven liggen als u moe bent, kunt u dit beter niet doen. Een enkele keer bijslapen is geen probleem, maar als u hier een gewoonte van maakt kan het uw bioritme verstoren. Vaak heeft u op de dag van het uitslapen geen slaap meer aan het einde van de dag, omdat u dan pas ‘net’ uit bed bent. Let hiermee op.

15. Pak uw slaapprobleem aan

Grijp niet direct naar middelen als valeriaan en melatonine.  Slaapmiddelen als deze werken tijdelijk en verhelpen niet de oorzaak van uw slapeloosheid. U raakt snel gewend aan slaapmiddelen en deze kunnen op termijn verslavend werken. Ook werkt een slaapmiddel wat versuffend, waardoor u sneller kunt vallen omdat uw reactievermogen wordt beinvloed. Pak hierom het probleem vanaf de kern aan en volg bovenstaande tips om te kijken wat voor u werkt.

pak-uw-slaapprobleem-aan.jpg

Bronnen:

dokterdokter.nl

thuisarts.nl


Terug naar boven