08 juni 2017

Vijf misverstanden over trapliften

De 5 meest voorkomende trapliftmythes ontkracht.

traplift_mythe_1.jpg Mythe # 1: Trapliften worden aan de muur bevestigd en beschadigen uw interieur.  

Het is een algemeen misverstand dat wanneer er een traplift geplaatst wordt, deze bevestigd wordt aan de muur. In werkelijkheid is deze gemonteerd aan de traptreden. De rail van de traplift wordt over de gehele lengte van de trap slechts bevestigd op enkele treden.

Dit betekent dat de trapinstallatie geen bouwwerkzaamheden vereist. Hooguit is er een kleine aanpassing, zoals bijv. het inkorten van een vensterbank om te zorgen dat een trapliftstoel zo dicht mogelijk langs de muur kan bewegen.  In de meeste situaties kan een traplift worden gemonteerd zonder dat er enige aanpassing aan het huis nodig is.

traplift_mythe_2.jpg Mythe # 2: Een traplift beweegt soms van uit zichzelf.

Wanneer een traplift niet in gebruik is, kan deze zich onmogelijk verplaatsen totdat deze handmatig wordt bediend. Om de traplift te verplaatsen hoeft er niemand op de traplift te zitten. Een afstandsbediening kan worden gebruikt om een traplift op te roepen en te sturen naar een andere verdieping of parkeerpunt om de accu’s op te laden.  

Parkeerpunten zijn vaak aan het einde van een rail en sommige trapliften hebben een functie die “Parkeerfunctie” wordt genoemd. Hierbij beweegt de traplift zichzelf de laatste centimeters naar het laadpunt om er zo zeker van te zijn dat de accu’s opgeladen worden en de traplift altijd klaar voor gebruik is.  

traplift_mythe_3.jpg Mythe # 3 Een traplift stopt niet voor een obstakel.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u een obstakel tegenkomt tijdens het gebruik van een traplift, zal er altijd een noodstop geactiveerd worden als de lift iets tegenkomt op de trap. Deze noodstop voorkomt dat de traplift in de rijrichting beweegt totdat het obstakel verwijderd is.

Deze functie noemen we “veiligheidssensoren”.  Zodra er een veiligheidssensor is geactiveerd, kan de traplift in de tegenovergestelde richting worden gereden en kan het obstakel worden verwijderd.

Voor uw eigen veiligheid en of u nou wel of geen traplift heeft, is het altijd verstandig geen spullen op de trap achter te laten. U voorkomt hiermee struikelgevaar.

Mythe # 4: Een traplift werkt niet bij een stroomstoring.

Jaren geleden werden trapliften aangedreven door elektriciteit die direct vanuit het stopcontact kwam. Vandaag de dag werken alle trapliften met accu’s. Hieruit krijgen de trapliften hun vermogen. De accu’s worden opgeladen door netstroom. Dit betekent dat ze stroom opslaan, zodat de traplift ook bij een stroomstoring langs de trap omhoog en omlaag kan gaan.

Deze accu’s bewaren dusdanig veel stroom zodat er genoeg energie is voor meerdere ritten naar boven en beneden. Het aantal ritten hangt af van de trap en het type accu. De accu’s worden opgeladen wanneer de traplift op een parkeerpunt staat. Sommige trapliften hebben een oplaadfunctie over de gehele rail. Dit noemen wij de “Continue oplaadfunctie” voor de traplift.

Mythe # 5: Accu’s in trapliften moeten regelmatig worden vervangen

Onze trapliften bevatten gewoonlijk twee zeer duurzame, zware oplaadbare accu’s die de traplift op en neer brengen over de trap. Zoals eerder vermeld wordt de traplift, wanneer deze niet in gebruik is, opgeladen via de netspanning zodra deze op een laadpunt staat. Het is daarom belangrijk dat de traplift constant verbonden staat met de netspanning en u de stekker niet uit het stopcontact haalt.

 

 


Terug naar boven