Traplift via Wmo? Wij helpen graag!Hulp bij Wmo
Traplift via Wmo? Wij helpen graag!

Traplift: Vergoeding via de Wmo

Bent u van plan een traplift aan te vragen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)? Dit is zeker mogelijk, maar er zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden bij het aanvragen van een Wmo-vergoeding. Sinds 2019 zijn er bovendien enkele wijzigingen doorgevoerd. In dit artikel leggen we u uit hoe de Wmo werkt en wat u kunt verwachten bij een aanvraag voor een trapliftvergoeding.

Wat is de Wmo?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) werd op 1 januari 2007 ingevoerd om mensen te ondersteunen die moeite hebben om zelfstandig te wonen en te participeren in de samenleving. Het doel van de Wmo is om mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis te laten wonen en te zorgen dat ze betrokken kunnen blijven in de maatschappij. Wanneer dit op eigen kracht niet meer lukt, kunt u via uw gemeente ondersteuning aanvragen, zoals de installatie van een traplift.

Hoe vraagt u een trapliftvergoeding aan via de Wmo?

De eerste stap in het aanvraagproces is contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Hier kunt u een officiële aanvraag indienen voor een vergoeding voor trapliftkosten. Na uw aanvraag volgt er een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’ met een medewerker van de gemeente, bij u thuis of op het gemeentehuis. Tijdens dit gesprek worden uw situatie, de problemen die u ondervindt, en de mogelijke oplossingen besproken.

In eerste instantie zal de gemeente kijken of er eenvoudige oplossingen zijn, zoals hulp van een familielid, vrijwilliger of het gebruik van een algemene voorziening. Wanneer deze oplossingen niet voldoende blijken, kan de installatie van een traplift overwogen worden.

Na het gesprek ontvangt u een besluit van de gemeente. De verwerkingstijd kan variëren van enkele weken tot maanden, afhankelijk van uw gemeente.

Persoonsgebonden budget (pgb) of zorg in natura?

Als uw aanvraag voor ondersteuning via de Wmo wordt goedgekeurd, bepaalt de gemeente normaal gesproken welke zorgaanbieder de traplift levert. Als u liever zelf de touwtjes in handen houdt, kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met een pgb kunt u zelf een trapliftleverancier kiezen en de kosten declareren bij de gemeente.

Veranderingen in de Wmo sinds 2019

Sinds 2019 is er een belangrijke wijziging doorgevoerd in de berekening van de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning via de Wmo. Er wordt niet langer gekeken naar uw inkomen of vermogen bij het bepalen van de eigen bijdrage. In plaats daarvan wordt beoordeeld in hoeverre u nog zelfstandig kunt wonen. De eigen bijdrage is voor iedereen gelijk en bedraagt maximaal € 20,60 per 4 weken.

De nadelen van een traplift via de Wmo

Hoewel het via de Wmo mogelijk is om een traplift te laten installeren, zijn er enkele nadelen. U heeft namelijk weinig keuzevrijheid als het gaat om de leverancier en het type traplift. De gemeente beslist welke traplift wordt geleverd, wat betekent dat u geen invloed heeft op het ontwerp of de extra opties van de lift. Vaak krijgt u een standaardmodel dat wellicht niet volledig aansluit bij uw persoonlijke wensen.

Hier is een overzicht van de verschillen tussen een traplift via de Wmo en een direct aangeschafte traplift:

 Traplift via WMODirect aangeschafte traplift
Wachttijd

3 tot 6 maanden

Binnen 1 week geïnstalleerd

Medische indicatie nodig?JaNee
KeuzevrijheidNee, gemeente maakt alle keuzes

Ja, u bepaalt zelf

Lift uw eigendom?NeeJa
AanpassingsmogelijkhedenBeperkt (standaardmodel)Vrije keuze uit opties zoals:
- Kleur van de rail en stoel
- Binnen- of buitenbocht
- Opties zoals automatische voetenplank


Traplift kopen: Liever direct een traplift in huis?

Als u liever niet wacht op de beslissing van de gemeente of meer controle wilt hebben over de keuze van de traplift, kunt u er ook voor kiezen om zelf een traplift aan te schaffen. Het voordeel hiervan is dat u binnen één week een traplift in huis kunt hebben. U kunt bovendien de traplift helemaal naar uw eigen wensen aanpassen, zoals het kiezen van een bepaald type stoel of extra functies, zoals een automatische voetenplank.

 Ook zijn er tweedehands trapliften beschikbaar, wat aanzienlijk in de kosten kan schelen. Het is altijd mogelijk om een gratis offerte aan te vragen, zodat u alle opties op een rijtje kunt zetten voordat u een beslissing neemt.

Wij helpen u graag wanneer u meer informatie wilt over Wmo, regels en procedures.

Bel ons nu op 072 201 2824

 

Neem contact op

Ook kunt u kijken op deze websites: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het CAK of het CZ zorgkantoor. Het CAK heeft een video gemaakt waar de Wet maatschappelijke ondersteuning helder in uitgelegd wordt.

 

Terug naar boven