Traplift vergoeding? Wij helpen graag!Hulp bij vergoedingen
Traplift vergoeding? Wij helpen graag!

Traplift vergoeding? Alle mogelijkheden op een rij

De overheid stimuleert het om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Om dit mogelijk te maken zijn er verschillende vergoedingen beschikbaar. Een vergoeding voor een traplift is soms ook mogelijk. Echter hebben al deze vergoedingen zowel voor- als nadelen.

Komt u in aanmerking voor een vergoeding voor een traplift? Wij informeren u graag en zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Traplift vergoeding via Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verloopt via uw eigen gemeente. U moet hiervoor een afspraak maken bij het Wmo-loket van uw gemeente. Er komt een consulent bij u thuis om uw situatie te bespreken. Daarna wordt besloten of u in aanmerking komt voor een traplift vergoeding via Wmo.

Het voordeel van deze vergoeding is dat u een vast bedrag (een eigen bijdrage) per maand betaalt. Een groot nadeel van deze regeling is dat u niets te kiezen heeft. Uw gemeente beslist namelijk niet alleen welke leverancier de traplift levert, maar ook welk type traplift geleverd wordt. Vaak zijn dit de meest ‘standaard’ trapliften.

Een ander groot nadeel is dat het aanvraagproces tot wel 6 maanden kan duren. Heeft u sneller een traplift nodig? Dan raden wij u deze optie niet aan. Meer informatie over de vergoeding via Wmo vindt u op onze Wmo pagina.

Pgb vergoeding voor een traplift

De pgb vergoeding (persoonsgebonden budget), gaat ook via uw gemeente. Het verschil met de Wmo vergoeding is dat u met een pgb wél uw eigen traplift leverancier kunt kiezen. Wanneer u in aanmerking komt voor een pgb, krijgt u een vast bedrag dat u kunt besteden. Dit bedrag is genoeg voor een "simpele" traplift uitvoering.

Wilt u meer opties dan de standaard traplift uitvoering? Dan zult u dit zelf bij moeten betalen. Wel is dit bedrag aftrekbaar bij de belasting. Het nadeel van deze regeling is dat u zich moet verantwoorden bij de gemeente of zorgkantoor. Zij hebben regels opgesteld waar u zich aan dient te houden. Meer informatie over de Pgb vergoeding vindt u op onze Pgb pagina.

Blijverslening voor een traplift

Nog vrij onbekend, maar misschien wel de meest interessante regeling wanneer u een traplift wilt aanschaffen. De blijverslening is speciaal voor ouderen die hun huis willen aanpassen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Hiermee kunt u ook uw traplift financieren.

In de meeste gevallen kan de lening zowel hypothecair als consumptief worden afgesloten. De consumptieve lening is net als een gewone lening, maar dan met een zeer gunstige rente. De hypothecaire variant heeft als voordeel dat er geen leeftijdsgrens aan verbonden zit en dat het maximale leenbedrag hoger is. Nadeel is dat u wel overwaarde moet hebben op uw woning. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.

De blijverslening wordt aangeboden door het SVn. De lening kan momenteel bij ruim 100 gemeenten aangevraagd worden. Kijk of uw gemeente hierbij zit.

Belastingvoordeel

Vanaf 2014 kunt u jammer genoeg geen gebruik meer maken van belastingaftrek op uw traplift. Heeft u een traplift via pgb aangeschaft, maar zelf nog bijbetaald? Dan kunt u wel het bedrag dat u zelf betaald heeft aftrekken van de belasting. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.

Andere traplift bespaartips

Wanneer geen van bovenstaande vergoedingen bij u past, zijn er ook nog andere opties om voordelig een traplift te kopen. Zo kunt u besparen op de aanschaf van een traplift door voor een tweedehands traplift te kiezen. Handicare heeft een ruim assortiment gebruikte trapliften die aan dezelfde veiligheidseisen voldoen als een nieuwe traplift.

Wanneer u tijdelijk een traplift wilt gebruiken is het ook mogelijk om een traplift te huren bij Handicare. Dan betaalt u een vast bedrag per maand.

Ook is het mogelijk om een betaalregeling bij ons te treffen. Bedragen en termijnen worden met uw adviseur afgesproken. Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Terug naar boven